Bolívia Altura

Káva Bolívia Altura má velmi krémovou lahodnou chuť s výrazným aroma. Plné tělo, výrazná textura a velmi nízká kyselost s tóny hořké čokolády, kakaových bobů a lehkou sladkostí třtinového cukru nadchne milovníky silných výrazných káv.

Gramáž
Typ
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Druh mletí
239 Kč 245 Kč 584 Kč 995 Kč od 239 Kč
Bolívia Altura
Bolivia altura web
Výběrová káva
Vždy čerstvá
Vždy čerstvá
Pražíme denně na základě poptávky, káva se tak na váš stůl dostane vždy čerstvá.
Na přání umeleme
Na přání umeleme
Kávu vám umeleme dle způsobu přípravy, tak si svůj šálek nejlépe vychutnáte.
Doprava ZDARMA
Doprava ZDARMA
Dopřejte si skvělou kávu a při objednávce nad 2000 Kč máte dopravu zdarma.
Dáreček
Dáreček
Ke každé objednávce vás odměníme dárečkem.

Původ kávy

Označení ORGANICS prozrazuje, že se jedná o kávu pěstovanou dle BIO standardů bez jakýchkoliv pesticidů a chemických hnojiv. Bolívie produkuje kávu ve velmi vysokých nadmořských výškách – nad 1400 metrů. Většina pěstované kávy jsou Typica, ale také Caturra Catuai a Bourbon. Mezi hlavní oblasti pěstování kávy patří Yungas, Santa Cruz, La Paz, Cochabamba, Tarija, Beni a Pando. Arabika Bolivia Altura se pěstuje v nadmořské výšce 1400 metrů nad mořem a je primárně soustředěna v předhůří And, v Yungasu a provincii Caranavi, která se nachází 3 hodiny severovýchodně od La Paz.

Navzdory mnohým překážkám včetně dopravy, nedostatku technické podpory a obtíží při zpracování kávy dosáhla Bolívie v posledních letech značného pokroku a její Arabiky jsou velmi kvalitní a na kávových trzích ceněné. Bolívie však produkuje poměrně malé množství kávy oproti jiným kávovým oblastem. Tato káva je pěstována drobnými farmáři v regionu zapojených do programu udržitelného pěstování kávy a zcela bez použití chemických postřiků.

Metoda zpracování

FULLY-WASHED

  • Vodní lázeň, odstranění slupky
  • Fermentace – chemické reakce
  • Sušení

Mokrá metoda nebo také polopromytá, setkat se můžete i s názvy washed, fully washed či wet-processed, znamená proces zpracování, kdy jsou sklizené kávovníkové třešně umístěny do vodní lázně a jsou unášené proudem vody. Nezralé či defektní třešně se při tomto procesu oddělí, ostatní putují do loupacích strojů kdy je z nich odstraněna část dužiny.

Kávu pak čeká 12 – 72 hodin fermentace, při níž enzymy uvolňují lepkavou vrstvu dužiny od zrn.

Čistá zrna se pak dva týdny suší. To může probíhat ve strojové sušičce nebo přirozeně jako u naturální metody tj.  na betonové ploše či afrických postelích, neméně důležité je v tomto procesu sušení zrnka neustále prohrabávat a na noc zakrývat.

VÝHODY
Kvalitnější oddělení zrna od dužiny.

Zdůrazňuje kvalitu zrna.‘
Dodává kávě zářivější chuť.
Vystihuje lépe původ a odrůdu kávovníkových zrn.

NEVÝHODY
Velké množství vody potřebné ke zpracování zrn.

Velmi nákladné.
Ne ve všech zemích je možné tuto metodu použít.
Riziko plísní při nesprávné fermentaci.

Jak kávu uchovávat?

  • Ponechat v originálním balení
  • Nedávat do lednice ani blízkosti kořenek
  • Ideální je tmavé suché místo pokojové teploty

Kávu pražíme po menších dávkách vždy na základě poptávky abychom nevytvářeli zbytečné zásoby. Káva se tak k vám dostane v té nejlepší kondici.

Pro udržení aroma i chutě doporučujeme kávu nepřesypávat  a ponechat ji v originálním obalu, který je opatřen zpětným ventilkem, který umožní kávě „dýchat“ tzn. přebytečně plyny z kávy odchází, vzduchu kvůli kterému káva ztrácí aroma se do obalu nedostane.

Žádná lednice! Kávu nedávejte do lednice, chová se totiž jako houba a nasaje nejen chutě, ale i vlhkost, rovněž není vhodné okolí kořenek.

Ideální je tmavé suché místo s pokojovou teplotou.

Doplňkové parametry

Kategorie: Arabica
Acidita: velmi nízká
Druh kávy: 100% arabika
Nadmořská výška: 1400 m. n. m.
Odrůda: Catimor, Caturra, Bourbon
Region: La Paz, Madidi
Stupeň pražení:: City +, střední stupeň pražení
Vhodné přípravy: espresso, moka konvice, french press, český turek
Země původu: Bolívie
Zpracování: mokré, fully-washed

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: