Colombia Supremo La Meseta

Objevte plné sametové tělo a vyrovnanou lehce výraznější aciditu s tóny vlašských oříšků a dozvukem ovocných tónů v podobě pomeranče a bergamotu. Perfektní pro přípravu ovocnějšího espressa, potěší i milovníky alternativních příprav jako je V60 či chemex.

Gramáž
Typ
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Druh mletí
221 Kč 227 Kč 561 Kč 960 Kč od 221 Kč
Colombia Supremo La Meseta
Vždy čerstvá
Vždy čerstvá
Pražíme denně na základě poptávky, káva se tak na váš stůl dostane vždy čerstvá.
Na přání umeleme
Na přání umeleme
Kávu vám umeleme dle způsobu přípravy, tak si svůj šálek nejlépe vychutnáte.
Doprava ZDARMA
Doprava ZDARMA
Dopřejte si skvělou kávu a při objednávce nad 2000 Kč máte dopravu zdarma.
Dáreček
Dáreček
Ke každé objednávce vás odměníme dárečkem.

Původ kávy

Do Kolumbie přišla káva z Venezuely ve druhé polovině 18. století a dnes zaujímá  2. místo v celosvětové produkci kávovníkových zrn, hned za Brazílií.

Kávovníky v Kolumbii se rozprostírají v horských oblastech Cordiller a zdejší podnebí jim velmi prospívá. Rozličné mikrolima hornatých oblastí nahrává sklizni, kde  díky postupnému dozrávání kávovníků může sklizeň probíhat po celý rok.

Výhodou je i velké množství vodních toků, umožňující farmářům zpracování mokrou metodou.

Kávu v Kolumbii pěstují především menší farmáři a jejich úrodu následně vykupuje Kolumbijská federace pěstitelů kávy.

Správně připravená kolumbijská káva je uznávaná jako jedna z nejlepších, chuťově vyvážených káv, kterou je díky své vyváženosti možné pít v jakémkoli denním čase.

Název Supremo“ není dán oblastí, ze které pochází, ale podle velikosti kávového zrna označovaného jako Supremo. To je krásně veliké a tudíž velice snadno rozpoznatelné, je také ukazatelem vysoké kvality.

Kvalita Kolumbijských zrn se dělí na tři hlavní druhy – nejvyšším stupněm je Supremo, druhá nejvyšší jakost je Extra a jejich kombinací vznikl druh Excelso.

K velmi kvalitním a cenněným kávovníkovým zrnům patří také ta, která pocházejí z plantáží v okolí Madelínu, Armenie a Manizelasu. 

Metoda zpracování

FULLY- WASHED

  • Vodní lázeň, odstranění slupky
  • Fermentace – chemické reakce
  • Sušení

Mokrá metoda nebo také polopromytá, setkat se můžete i s názvy washed, fully washed či wet-processed, znamená proces zpracování, kdy jsou sklizené kávovníkové třešně umístěny do vodní lázně a jsou unášené proudem vody. Nezralé či defektní třešně se při tomto procesu oddělí, ostatní putují do loupacích strojů kdy je z nich odstraněna část dužiny.

Kávu pak čeká 12 – 72 hodin fermentace, při níž enzymy uvolňují lepkavou vrstvu dužiny od zrn.

Čistá zrna se pak dva týdny suší. To může probíhat ve strojové sušičce nebo přirozeně jako u naturální metody tj.  na betonové ploše či afrických postelích, neméně důležité je v tomto procesu sušení zrnka neustále prohrabávat a na noc zakrývat.

VÝHODY
Kvalitnější oddělení zrna od dužiny.

Zdůrazňuje kvalitu zrna.‘
Dodává kávě zářivější chuť.
Vystihuje lépe původ a odrůdu kávovníkových zrn.

NEVÝHODY
Velké množství vody potřebné ke zpracování zrn.

Velmi nákladné.
Ne ve všech zemích je možné tuto metodu použít.
Riziko plísní při nesprávné fermentaci.

Jak kávu uchovávat?

  • Ponechat v originálním balení
  • Nedávat do lednice ani blízkosti kořenek
  • Ideální je tmavé suché místo pokojové teploty

Kávu pražíme po menších dávkách vždy na základě poptávky abychom nevytvářeli zbytečné zásoby. Káva se tak k vám dostane v té nejlepší kondici.

Pro udržení aroma i chutě doporučujeme kávu nepřesypávat  a ponechat ji v originálním obalu, který je opatřen zpětným ventilkem, který umožní kávě „dýchat“ tzn. přebytečně plyny z kávy odchází, vzduchu kvůli kterému káva ztrácí aroma se do obalu nedostane.

Žádná lednice! Kávu nedávejte do lednice, chová se totiž jako houba a nasaje nejen chutě, ale i vlhkost, rovněž není vhodné okolí kořenek.

Ideální je tmavé suché místo s pokojovou teplotou.

Doplňkové parametry

Kategorie: Arabica
Acidita: vysoká
Druh kávy: 100% arabika
Nadmořská výška: 1500 – 2000 m. n. m.
Producent: Drobní farmáři v regionu
Stupeň pražení:: City +, střední stupeň pražení
Země původu: Colombia
Zpracování: mokré

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: