Chuťově je to vynikající vyrovnaná a svěží káva se středně plným tělem, citrusovými a pomerančovými tóny a lehkou dochutí mléčné čokolády. Káva se vyznačuje nezvykle velkým zrnem, kterém use přezdívá obří. Odrůda Maragogype je také označována jako sloní fazole.
![Vždy čerstvá](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.pepecoffee.cz/user/banners/cersta.png?637e27e3)
![Na přání umeleme](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.pepecoffee.cz/user/banners/umeleme.png?637e2800)
![Doprava ZDARMA](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.pepecoffee.cz/user/banners/doprava.png?637e2816)
![Dáreček](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.pepecoffee.cz/user/banners/darecek.png?637e282b)
Původ kávy
Nikaragua je stát ve Střední Americe. Leží mezi Karibikem a Pacifikem. Na severu sousedí s Hondurasem a na jihu s Kostarikou.
Špičkové kávovníky se pěstují v oblastech Matagalpa, Jinotega a Nuevo Segovia. Výroba kávy v Nikaragui je důležitou součástí její historie a ekonomiky. To je jeden z hlavních produktů v zemi. Oblastí nejvhodnější pro pěstování kávy je Managua, Diriamba, San Marcos, Jinotepe, nejlepší káva je produkována v Matagalpa a Jino Tega.
Rodinna farma Fincas Mierisch
Farma vyrůstá z rodinné tradice, poctivého přístupu k přírodě a lokální komunitě. Rodinné farmy Fincas Mierisch fungují už více než 100 let. Zkušenosti si předávají z generace na generaci, tak se zlepšují a posouvají dál. I díky tom use kávy z farem Fincas Mierisch pravidelně umisťují v žebříčku Cup of Excellence.
Hlavní sběr probíhá od prosince do března, ručně a pomocí místních obyvatel. Zrnka se následně zpracovávají mokrou metodou, která zajišťuje kvalitní zpracování a vynikající výslednou chuť kávy.
Metoda zpracování
FULLY - WASHED
- Vodní lázeň, odstranění slupky
- Fermentace – chemické reakce
- Sušení
Mokrá metoda nebo také polopromytá, setkat se můžete i s názvy washed, fully washed či wet-processed, znamená proces zpracování, kdy jsou sklizené kávovníkové třešně umístěny do vodní lázně a jsou unášené proudem vody. Nezralé či defektní třešně se při tomto procesu oddělí, ostatní putují do loupacích strojů kdy je z nich odstraněna část dužiny.
Kávu pak čeká 12 – 72 hodin fermentace, při níž enzymy uvolňují lepkavou vrstvu dužiny od zrn.
Čistá zrna se pak dva týdny suší. To může probíhat ve strojové sušičce nebo přirozeně jako u naturální metody tj. na betonové ploše či afrických postelích, neméně důležité je v tomto procesu sušení zrnka neustále prohrabávat a na noc zakrývat.
VÝHODY
Kvalitnější oddělení zrna od dužiny.
Zdůrazňuje kvalitu zrna.‘
Dodává kávě zářivější chuť.
Vystihuje lépe původ a odrůdu kávovníkových zrn.
NEVÝHODY
Velké množství vody potřebné ke zpracování zrn.
Velmi nákladné.
Ne ve všech zemích je možné tuto metodu použít.
Riziko plísní při nesprávné fermentaci.
Jak kávu uchovávat?
- Ponechat v originálním balení
- Nedávat do lednice ani blízkosti kořenek
- Ideální je tmavé suché místo pokojové teploty
Kávu pražíme po menších dávkách vždy na základě poptávky abychom nevytvářeli zbytečné zásoby. Káva se tak k vám dostane v té nejlepší kondici.
Pro udržení aroma i chutě doporučujeme kávu nepřesypávat a ponechat ji v originálním obalu, který je opatřen zpětným ventilkem, který umožní kávě „dýchat“ tzn. přebytečně plyny z kávy odchází, vzduchu kvůli kterému káva ztrácí aroma se do obalu nedostane.
Žádná lednice! Kávu nedávejte do lednice, chová se totiž jako houba a nasaje nejen chutě, ale i vlhkost, rovněž není vhodné okolí kořenek.
Ideální je tmavé suché místo s pokojovou teplotou.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Arabica |
---|---|
Acidita: | vysoká |
Druh kávy: | 100% arabika |
Nadmořská výška: | 1250 – 1400 m. n. m. |
Odrůda: | Maragogyp |
Producent: | Fincas Mierisch – rodinná farma |
Region: | Matagalpa |
Stupeň pražení:: | City +, střední stupeň pražení |
Vhodné přípravy: | espresso, filtrované kávy, moka konvice |
Země původu: | Nicaragua |
Zpracování: | fully-washed |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.