Káva je charakteristická svým lehkým jemným tělem a výraznou aciditou v podobě pomerančových, citrusových a květinových tónů, doprovázené jemnou sladkostí hroznů a švestek.




Původ kávy
Rwandská republika produkuje kávu od počátku 20. století. I přes její bouřlivou historii dnes tato země produkuje velice kvalitní arabiku – má pro její pěstování skvělé předpoklady. Rwanda se nikdy nebude řadit mezi velké exportéry kávy, rozhodla se proto vsadit na kvalitu. Výška okolo 1800 metrů nad mořem a půda bohatá na živiny jí dávají charakteristickou, velice rozmanitou, postupně se rozvíjející chuť. Velmi pěkné je i aroma – příjemně sladké, květinově či ovocně svěží.
Plantáže Rugali se nachází na břehu jezera Kivu ve čtvrti Nyamasheke v západní Rwandě ve výšce 1800m nad mořem.
Kávové třešně se velmi pečlivě ručně třídí a poté suší na africkém slunci po dobu třech týdnů. Poté jsou kávové třešně zpracovávány za mokra vodou z jezera Kivu.
Metoda zpracování
FULLY - WASHED
- Vodní lázeň, odstranění slupky
- Fermentace – chemické reakce
- Sušení
Mokrá metoda nebo také polopromytá, setkat se můžete i s názvy washed, fully washed či wet-processed, znamená proces zpracování, kdy jsou sklizené kávovníkové třešně umístěny do vodní lázně a jsou unášené proudem vody. Nezralé či defektní třešně se při tomto procesu oddělí, ostatní putují do loupacích strojů kdy je z nich odstraněna část dužiny.
Kávu pak čeká 12 – 72 hodin fermentace, při níž enzymy uvolňují lepkavou vrstvu dužiny od zrn.
Čistá zrna se pak dva týdny suší. To může probíhat ve strojové sušičce nebo přirozeně jako u naturální metody tj. na betonové ploše či afrických postelích, neméně důležité je v tomto procesu sušení zrnka neustále prohrabávat a na noc zakrývat.
VÝHODY
Kvalitnější oddělení zrna od dužiny.
Zdůrazňuje kvalitu zrna.‘
Dodává kávě zářivější chuť.
Vystihuje lépe původ a odrůdu kávovníkových zrn.
NEVÝHODY
Velké množství vody potřebné ke zpracování zrn.
Velmi nákladné.
Ne ve všech zemích je možné tuto metodu použít.
Riziko plísní při nesprávné fermentaci.
Jak kávu uchovávat?
- Ponechat v originálním balení
- Nedávat do lednice ani blízkosti kořenek
- Ideální je tmavé suché místo pokojové teploty
Kávu pražíme po menších dávkách vždy na základě poptávky abychom nevytvářeli zbytečné zásoby. Káva se tak k vám dostane v té nejlepší kondici.
Pro udržení aroma i chutě doporučujeme kávu nepřesypávat a ponechat ji v originálním obalu, který je opatřen zpětným ventilkem, který umožní kávě „dýchat“ tzn. přebytečně plyny z kávy odchází, vzduchu kvůli kterému káva ztrácí aroma se do obalu nedostane.
Žádná lednice! Kávu nedávejte do lednice, chová se totiž jako houba a nasaje nejen chutě, ale i vlhkost, rovněž není vhodné okolí kořenek.
Ideální je tmavé suché místo s pokojovou teplotou.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Arabica |
---|---|
Acidita: | vysoká |
Druh kávy: | 100% arabika |
Nadmořská výška: | 1800 m. n. m. |
Odrůda: | Red bourbon |
Producent: | Drobní farmáři v regionu |
Region: | Nyamasheke |
Stupeň pražení:: | City +, střední stupeň pražení |
Vhodné přípravy: | espresso, filtrované kávy |
Země původu: | Rwanda |
Zpracování: | fully-washed |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.