Keňa Kabare Karani AA
Keňská káva je jednou z nejvíce ceněných káv vůbec. Její lehké vyvážené tělo doprovází výrazná acidita s tóny ostružin, červeného rybízu, angreštu, grapfruitu a jasmínu. Vhodná především na filtrované kávy.




Původ kávy
Farma Kabare Karani se nachází v srdci keňské provincie Kirinyaga, jedné z nejznámějších oblastí pro produkci špičkové kávy. Tato oblast leží na svazích hory Mount Kenya, druhé nejvyšší hory Afriky. Díky vysoké nadmořské výšce, která se pohybuje mezi 1 600 a 1 800 metry nad mořem, má tato lokalita ideální klimatické podmínky pro pěstování kvalitních kávových zrn. Vulkanická půda bohatá na minerály spolu s dostatkem slunečního svitu a pravidelnými srážkami poskytuje perfektní prostředí pro růst kávy s výraznou aciditou a komplexní chutí, která je typická pro tuto oblast.
Karani factory byla postavena v roce 1998 a nese jméno jejího prvního majitele. Oblast, ve které se farma nachází, je velice úrodná pro spoustu zemědělských plodin a je zavlažována dokonalým schématem zavlažovacího systému vedoucího z hory Mt. Kenya, jež dodává čistou vodu obohacenou o minerály.
Třešně se před loupáním ručně třídí. Vyloupená zrnka v pergamenu se následně přes noc fermentují v nádržích cca 16-24 hod. Po fermentaci se pergamen promyje, roztřídí a v poslední fázi se suší na vyvýšených postelích, což trvá 9 až 15 dní.
Předseda této farmy Robinson Thiaka usilovně pracuje na zlepšení kvality i jakosti kávy. Většina farmářů tak používá k výrobě ekologického hnojiva třešňovou dřeň a kravský hnůj.
Zpracování
FULLY - WASHED
- Vodní lázeň, odstranění slupky
- Fermentace – chemické reakce
- Sušení
Mokrá metoda nebo také polopromytá, setkat se můžete i s názvy washed, fully washed či wet-processed, znamená proces zpracování, kdy jsou sklizené kávovníkové třešně umístěny do vodní lázně a jsou unášené proudem vody. Nezralé či defektní třešně se při tomto procesu oddělí, ostatní putují do loupacích strojů kdy je z nich odstraněna část dužiny.
Kávu pak čeká 12 – 72 hodin fermentace, při níž enzymy uvolňují lepkavou vrstvu dužiny od zrn.
Čistá zrna se pak dva týdny suší. To může probíhat ve strojové sušičce nebo přirozeně jako u naturální metody tj. na betonové ploše či afrických postelích, neméně důležité je v tomto procesu sušení zrnka neustále prohrabávat a na noc zakrývat.
VÝHODY
Kvalitnější oddělení zrna od dužiny.
Zdůrazňuje kvalitu zrna.‘
Dodává kávě zářivější chuť.
Vystihuje lépe původ a odrůdu kávovníkových zrn.
NEVÝHODY
Velké množství vody potřebné ke zpracování zrn.
Velmi nákladné.
Ne ve všech zemích je možné tuto metodu použít.
Riziko plísní při nesprávné fermentaci.
Jak kávu uchovávat?
- Ponechat v originálním balení
- Nedávat do lednice ani blízkosti kořenek
- Ideální je tmavé suché místo pokojové teploty
Kávu pražíme po menších dávkách vždy na základě poptávky abychom nevytvářeli zbytečné zásoby. Káva se tak k vám dostane v té nejlepší kondici.
Pro udržení aroma i chutě doporučujeme kávu nepřesypávat a ponechat ji v originálním obalu, který je opatřen zpětným ventilkem, který umožní kávě „dýchat“ tzn. přebytečně plyny z kávy odchází, vzduchu kvůli kterému káva ztrácí aroma se do obalu nedostane.
Žádná lednice! Kávu nedávejte do lednice, chová se totiž jako houba a nasaje nejen chutě, ale i vlhkost, rovněž není vhodné okolí kořenek.
Ideální je tmavé suché místo s pokojovou teplotou.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Arabica |
---|---|
Acidita: | vysoká, zářivá |
Druh kávy: | 100% arabika |
Nadmořská výška: | 1700 – 1900 m. n. m. |
Odrůda: | SL28 & SL24, Batian, Ruiru |
Producent: | Karani Factory |
Region: | Kirinyaga |
Stupeň pražení:: | Citty, střední stupeň pražení |
Vhodné přípravy: | espresso, filtrované kávy, moka konvice |
Země původu: | Keňa |
Zpracování: | washed |
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.