Keňa Kabare Karani AA

Keňská káva je jednou z nejvíce ceněných káv vůbec. Její lehké vyvážené tělo doprovází výrazná acidita s tóny ostružin, červeného rybízu, angreštu, grapfruitu a jasmínu. Vhodná především na filtrované kávy.

Gramáž
Typ
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Druh mletí
340 Kč 346 Kč 680 Kč 1 060 Kč od 340 Kč
Keňa Kabare Karani AA
Kena Kabare Karani bily sacek web
Novinka Výběrová káva
Vždy čerstvá
Vždy čerstvá
Pražíme denně na základě poptávky, káva se tak na váš stůl dostane vždy čerstvá.
Na přání umeleme
Na přání umeleme
Kávu vám umeleme dle způsobu přípravy, tak si svůj šálek nejlépe vychutnáte.
Doprava ZDARMA
Doprava ZDARMA
Dopřejte si skvělou kávu a při objednávce nad 2000 Kč máte dopravu zdarma.
Dáreček
Dáreček
Ke každé objednávce vás odměníme dárečkem.

Původ kávy

Farma Kabare Karani se nachází v srdci keňské provincie Kirinyaga, jedné z nejznámějších oblastí pro produkci špičkové kávy. Tato oblast leží na svazích hory Mount Kenya, druhé nejvyšší hory Afriky. Díky vysoké nadmořské výšce, která se pohybuje mezi 1 600 a 1 800 metry nad mořem, má tato lokalita ideální klimatické podmínky pro pěstování kvalitních kávových zrn. Vulkanická půda bohatá na minerály spolu s dostatkem slunečního svitu a pravidelnými srážkami poskytuje perfektní prostředí pro růst kávy s výraznou aciditou a komplexní chutí, která je typická pro tuto oblast.

Karani factory byla postavena v roce 1998 a nese jméno jejího prvního majitele. Oblast, ve které se farma nachází, je velice úrodná pro spoustu zemědělských plodin a je zavlažována dokonalým schématem zavlažovacího systému vedoucího z hory Mt. Kenya, jež dodává čistou vodu obohacenou o minerály.

Třešně se před loupáním ručně třídí. Vyloupená zrnka v pergamenu se následně přes noc fermentují v nádržích cca 16-24 hod. Po fermentaci se pergamen promyje, roztřídí a v poslední fázi se suší na vyvýšených postelích, což trvá 9 až 15 dní.

Předseda této farmy Robinson Thiaka usilovně pracuje na zlepšení kvality i jakosti kávy. Většina farmářů tak používá k výrobě ekologického hnojiva třešňovou dřeň a kravský hnůj.

 

Zpracování

FULLY - WASHED

  • Vodní lázeň, odstranění slupky
  • Fermentace – chemické reakce
  • Sušení

Mokrá metoda nebo také polopromytá, setkat se můžete i s názvy washed, fully washed či wet-processed, znamená proces zpracování, kdy jsou sklizené kávovníkové třešně umístěny do vodní lázně a jsou unášené proudem vody. Nezralé či defektní třešně se při tomto procesu oddělí, ostatní putují do loupacích strojů kdy je z nich odstraněna část dužiny.

Kávu pak čeká 12 – 72 hodin fermentace, při níž enzymy uvolňují lepkavou vrstvu dužiny od zrn.

Čistá zrna se pak dva týdny suší. To může probíhat ve strojové sušičce nebo přirozeně jako u naturální metody tj.  na betonové ploše či afrických postelích, neméně důležité je v tomto procesu sušení zrnka neustále prohrabávat a na noc zakrývat.

VÝHODY
Kvalitnější oddělení zrna od dužiny.

Zdůrazňuje kvalitu zrna.‘
Dodává kávě zářivější chuť.
Vystihuje lépe původ a odrůdu kávovníkových zrn.

NEVÝHODY
Velké množství vody potřebné ke zpracování zrn.

Velmi nákladné.
Ne ve všech zemích je možné tuto metodu použít.
Riziko plísní při nesprávné fermentaci.

Jak kávu uchovávat?

  • Ponechat v originálním balení
  • Nedávat do lednice ani blízkosti kořenek
  • Ideální je tmavé suché místo pokojové teploty

Kávu pražíme po menších dávkách vždy na základě poptávky abychom nevytvářeli zbytečné zásoby. Káva se tak k vám dostane v té nejlepší kondici.

Pro udržení aroma i chutě doporučujeme kávu nepřesypávat  a ponechat ji v originálním obalu, který je opatřen zpětným ventilkem, který umožní kávě „dýchat“ tzn. přebytečně plyny z kávy odchází, vzduchu kvůli kterému káva ztrácí aroma se do obalu nedostane.

Žádná lednice! Kávu nedávejte do lednice, chová se totiž jako houba a nasaje nejen chutě, ale i vlhkost, rovněž není vhodné okolí kořenek.

Ideální je tmavé suché místo s pokojovou teplotou.

Doplňkové parametry

Kategorie: Arabica
Acidita: vysoká, zářivá
Druh kávy: 100% arabika
Nadmořská výška: 1700 – 1900 m. n. m.
Odrůda: SL28 & SL24, Batian, Ruiru
Producent: Karani Factory
Region: Kirinyaga
Stupeň pražení:: Citty, střední stupeň pražení
Vhodné přípravy: espresso, filtrované kávy, moka konvice
Země původu: Keňa
Zpracování: washed

Diskuze

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Povinná pole

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola