Původ kávy
Oblast Bensa se nachází v rámci regionu Sidama, v jižní části Etiopie. Sidama je jednou z nejvýznamnějších oblastí pro pěstování výběrové kávy v zemi a je známá pro svou rozmanitost mikroklimat, nadmořských výšek i tradičních metod zpracování. Bensa leží ve vyšších polohách, typicky mezi 1 900 až 2 200 m n. m., což zpomaluje zrání kávových třešní a podporuje rozvoj komplexních chuťových profilů.
V této oblasti dominují malí farmáři, často s méně než 1 hektarem půdy, kteří pěstují původní etiopské odrůdy tzv. Heirloom. Káva se zde obvykle zpracovává v lokálních sušárenských stanicích (drying stations) – pěstitelé sbírají třešně ručně a nosí je do nejbližší stanice, kde probíhá naturální sušení na afrických postelích. Tento tradiční přístup zajišťuje vysokou aromatickou variabilitu a charakteristickou ovocnost.
Metoda zpracování
NATURAL
- Kávovníkové třešně se rozprostřou na přímém slunci
- Pravidelně se prohrabávají a otáčí aby sušení bylo rovnoměrné
- Po usušení se mechanicky odstraní vrchní slupka i dužina
Při tomto způsobu zpracování se kávovníkové třešně suší ihned po sklizni na přímém slunci a to tak, že se buď rozprostřou přímo na beton, nebo se nověji používají africké postele zavěšené ve vzduchu, což napomáhá rovnoměrnému sušení.
Zrna jsou na zemi pravidelně obracena a prohrabávána, aby se zajistilo dostatečné usušení a nedošlo tak například k rozvoji plísní.
Tato metoda je levnější, ale je zapotřebí vhodných klimatických podmínek potřebných k dostatečně rychlému vysušení.
VÝHODY:
Díky sušení se slupkou a dužinou do sebe kávovníkové zrnko během procesu sušení nasává sladkost přímo z dužiny, celková chuť takto zpracované kávy má pak příjemně sladkou chuť.
Menší náklady pro farmáře.
NEVÝHODY:
Při nesprávném postupu riziko vzniku plísní.
Považuje se za méně kvalitní metodu zpracování.
Jak kávu uchovávat?
- Ponechat v originálním balení
- Nedávat do lednice ani blízkosti kořenek
- Ideální je tmavé suché místo pokojové teploty
Kávu pražíme po menších dávkách vždy na základě poptávky abychom nevytvářeli zbytečné zásoby. Káva se tak k vám dostane v té nejlepší kondici.
Pro udržení aroma i chutě doporučujeme kávu nepřesypávat a ponechat ji v originálním obalu, který je opatřen zpětným ventilkem, který umožní kávě „dýchat“ tzn. přebytečně plyny z kávy odchází, vzduchu kvůli kterému káva ztrácí aroma se do obalu nedostane.
Žádná lednice! Kávu nedávejte do lednice, chová se totiž jako houba a nasaje nejen chutě, ale i vlhkost, rovněž není vhodné okolí kořenek.
Ideální je tmavé suché místo s pokojovou teplotou.