SBĚR

Jakmile je plod zralý je načase sběr, okamžik kterému předchází spousta práce a péče. I zde je velmi důležité jakým způsobem je zacházeno s rostlinou a jejími plody. Používá se hned několik metod sběru.

Samotný začátek sběru se liší podle nadmořské výšky, začíná se vždy v nižších polohách, kde kávovníky dozrávají dříve. Sklizeň pak trvá 6 – 8 týdnů v závislosti na velikosti plantáže a podmínkách.

 

RUČNÍ SBĚR

Ruční sběr je zpravidla používán především u výběrových káv a také v horských oblastech, kde jiná metoda není možná. Farmář jde s nůši po plantáži a sbírá jen ty třešně, které jsou zralé. Ty neuzrálé třešně ponechává na další sběr. Denně tak může farmář klidit mezi 50ti až 70ti kg kávových třešní. Tato metoda je poměrně časově i finančně nákladná, velkou výhodou je, že se díky výběru  sklízí jen ta nejlépe zralé třešně a navíc se díky šetrnému zacházení nepoškozují rostlinky.

 

ČESÁNÍ, STRIPPING

Další možnou metodou sběru třešní je jejich česání. Při této metodě se od kořene k vršku strhnou všechny plody do košů včetně listů, které se pak musí při následném zpracování vytřídit. Tato metoda je rychlejší než ruční sběr, avšak méně šetrná k samotné rostlině.

 

STROJOVÝ SBĚR

Metoda strojového sběru se používá na velkých a rovinatých plantážích, kdy stroj podobný kombajnu jede mezi řádky a strhává kávovníkové plody i s listy. Výsledek je podobný jako u česání.

30Červen
2020