Venezuela Santa Cruz de Mora, Merida

Vítanou novinkou v naší pražírně je tato unikátní káva z Venezueli. Vyniká svým silným tělem, zároveň je však jemná v chuti, kde můžete pocítit příjemnou aciditu s tóny lesních plodů a sladkých pomerančů, zakončenou tóny broskví a čokolády. 

Velmi příjemná a vyvážená káva potěší jak milovníky espressa tak aleternativních příprav.

 

 

Gramáž
Typ
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Druh mletí
267 Kč 273 Kč 646 Kč 1 018 Kč od 267 Kč
Venezuela Santa Cruz de Mora, Merida
Venezuela web 1200x1060 sacek
Novinka
Vždy čerstvá
Vždy čerstvá
Pražíme denně na základě poptávky, káva se tak na váš stůl dostane vždy čerstvá.
Na přání umeleme
Na přání umeleme
Kávu vám umeleme dle způsobu přípravy, tak si svůj šálek nejlépe vychutnáte.
Doprava ZDARMA
Doprava ZDARMA
Dopřejte si skvělou kávu a při objednávce nad 2000 Kč máte dopravu zdarma.
Dáreček
Dáreček
Ke každé objednávce vás odměníme dárečkem.

Původ kávy

Venezuelská káva je proslulá svou bohatou a výraznou chutí, která je formována rozmanitými klimatickými podmínkami a úrodnou půdou této země. Káva se zde pěstuje především v oblastech, jako jsou Andy a pobřežní pohoří, a má dlouhou tradici pěstování sahající až do 18. století. Kávová zrna z těchto vysokohorských oblastí těží z ideálních podmínek, které zvyšují jejich jemnost a komplexnost. Venezuelská káva je známá svou vyváženou chutí, s náznaky čokolády, oříšků a jemné kyselosti, a historicky patří mezi oblíbené jak na domácím, tak mezinárodním trhu.


Tato konkrétní káva pochází ze státu Merida ze zpracovatelské stanice ve městečku Santa Cruz de Mora, kam své kávové sklizně dodávají desítky drobných farmářů. Venezuela je velice kopcovitý stát, a proto veškerý sběr probíhá ručně s důrazem na sběr pouze zralých kávových třešní. Proces začíná floatingem, kde se oddělí případné nezralé třešně a předměty s nízkou hustotou jako větvičky a listy. Po následném loupání třešně putují do fermentačního tanku, kde se nechají fermentovat 18 hodin za účelem odstranění zbytkové dužiny z pergamenu. Nakonec, před pytlováním, probíhá třídění podle velikosti.


Mnoho drobných farmářů v zemi nadále upřednostňuje organické a tradiční zemědělské postupy, které zajišťují, že káva si uchovává svůj jedinečný profil. Navzdory ekonomickým obtížím se vynakládají úsilí na oživení tohoto kdysi prosperujícího odvětví, protože káva zůstává nedílnou součástí venezuelské kultury a ekonomiky.

 

Metoda zpracování

FULLY - WASHED

  • Vodní lázeň, odstranění slupky
  • Fermentace – chemické reakce
  • Sušení

Mokrá metoda nebo také polopromytá, setkat se můžete i s názvy washed, fully washed či wet-processed, znamená proces zpracování, kdy jsou sklizené kávovníkové třešně umístěny do vodní lázně a jsou unášené proudem vody. Nezralé či defektní třešně se při tomto procesu oddělí, ostatní putují do loupacích strojů kdy je z nich odstraněna část dužiny.

Kávu pak čeká 12 – 72 hodin fermentace, při níž enzymy uvolňují lepkavou vrstvu dužiny od zrn.

Čistá zrna se pak dva týdny suší. To může probíhat ve strojové sušičce nebo přirozeně jako u naturální metody tj.  na betonové ploše či afrických postelích, neméně důležité je v tomto procesu sušení zrnka neustále prohrabávat a na noc zakrývat.

VÝHODY
Kvalitnější oddělení zrna od dužiny.

Zdůrazňuje kvalitu zrna.‘
Dodává kávě zářivější chuť.
Vystihuje lépe původ a odrůdu kávovníkových zrn.

NEVÝHODY
Velké množství vody potřebné ke zpracování zrn.

Velmi nákladné.
Ne ve všech zemích je možné tuto metodu použít.
Riziko plísní při nesprávné fermentaci.

Jak kávu uchovávat?

  • Ponechat v originálním balení
  • Nedávat do lednice ani blízkosti kořenek
  • Ideální je tmavé suché místo pokojové teploty

Kávu pražíme po menších dávkách vždy na základě poptávky abychom nevytvářeli zbytečné zásoby. Káva se tak k vám dostane v té nejlepší kondici.

Pro udržení aroma i chutě doporučujeme kávu nepřesypávat  a ponechat ji v originálním obalu, který je opatřen zpětným ventilkem, který umožní kávě „dýchat“ tzn. přebytečně plyny z kávy odchází, vzduchu kvůli kterému káva ztrácí aroma se do obalu nedostane.

Žádná lednice! Kávu nedávejte do lednice, chová se totiž jako houba a nasaje nejen chutě, ale i vlhkost, rovněž není vhodné okolí kořenek.

Ideální je tmavé suché místo s pokojovou teplotou.

Doplňkové parametry

Kategorie: Arabica
Crop: 24
Cupping Score: 85,5
Druh kávy: 100% arabica
Farmář: drobní farmáři dodávající do zpracovatelské stanice
Chuťový profil: Lesní plody, sladké citrusy, broskev, mléčná čokoláda
Nadmořská výška: 1200-1650 m.n.m.
Odrůda: Caturra, Catuai Amarillo
Region: Merida
Stupeň pražení: City +, střední stupeň pražení
Vhodné přípravy: espresso, filtrované kávy, moka konvice
Země původu: Venezuela
Zpracování: washed
Zpracovatelská stanice: Santa Cruz de Mora

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: