SKLIZEŇ
Po dozrání plodů přichází na řadu jejich sběr, kdy máme tři typy sběru – ruční sběr, česání, strojový sběr.

RUČNÍ SBĚR
Tímto způsobem se sbírá výběrová káva. Tato metoda je časově náročnější než zbylé dvě metody. Proto káva, která je sklizena tímto způsobem, má vyšší cenu.

ČESÁNÍ
Česání je další způsob jak sklízet kávu. Sběrač vezme do ruky celou větev a od kmenu keře až po okraj větve strhne všechny plody. Tato metoda je o poznání rychlejší, avšak méně šetrná, protože strhnou i ty plody, které ještě nedozrály.

STROJOVÝ SBĚR
Tato metoda se využívá v nižších nadmořských výškách, kde je rovná půda. Speciální stroj, určený pro sběr kávových plodů je podobný kombajnu. Tento stroj jezdí mezi kávovníky a strhává všechny plody i s lístky.

29Červenec
2020