Pěstování kávovníku

Káva roste na stále zelených stromech nebo keřích na plantážích v Jižní a Střední Americe, Africe a Asii, přičemž na světě existuje několik desítek druhů kávovníků, které patří do rodu Coffea – čeledi mořenovitých rostlin. Kávovníky se pěstují v různých nadmořských výškách, neboť každému druhu vyhovují poněkud odlišné klimatické podmínky. Pro všechn ...

01Září
2020

Sklizeň

SKLIZEŇ Po dozrání plodů přichází na řadu jejich sběr, kdy máme tři typy sběru – ruční sběr, česání, strojový sběr. RUČNÍ SBĚR Tímto způsobem se sbírá výběrová káva. Tato metoda je časově náročnější než zbylé dvě metody. Proto káva, která je sklizena tímto způsobem, má vyšší cenu. ČESÁNÍ Česání je další způsob jak sklízet kávu. Sběrač vezme do ruky celo ...

29Červenec
2020

Zpracování kávy

ZPRACOVÁNÍ Při následném zpracování zrn máme tři typy – suché zpracování, mokré zpracování, polopromyté zpracování. SUCHÉ ZPRACOVÁNÍ Při suchém postupu zpracování se sklizené plody zbavují ve vodě nečistot a následně se rozprostírají na betonových nebo kamenných podlahách nebo na rohožích, tak aby došlo k jejich vysušení. Pro důkladné prosušení se v p ...

30Červen
2020

O kávě

Kolébkou kávy je východní Afrika, respektive Etiopie a její provincie Kaffa. Je prokázáno, že již v dávných dobách domorodí obyvatelé z této oblasti znali výjimečné účinky kávových zrn a žvýkali je pro povzbuzení těla a duše. První historické prameny, které se zmiňují o kávě jako nápoji s výjimečnými účinky, jsou však datovány přibližně do roku 900 ...

29Červen
2020