Příprava

Příprava kávy

V současné době existuje mnoho různých druhů přípravy kávy. Pevným základem v kávové kultuře je klasické espresso (30 ml) silný extrakt, který je základem pro mnoho dalších káv – americano, cappuccino, cafe latte aj.

Velké oblibě se však v poslední době těší i tzv. alternativní přípravy kávy.

Ať už zvolíte jakoukoli přípravu kávy, pamatujte, že hlavním základem je mít kávu čerstvě praženou (minimálně 5. den až 1 měsíc od pražení) a v ideálním případě i čerstvě mletou dle dané přípravy.

Důležitým parametrem chuti kávy je i stupeň pražení.

Všeobecně platí, čím světlejší pražení tím acidnější chutě kávy a naopak. Čím tmavší, tím má káva hořké až spálené tóny. 

Trendem v dnešní kávové kultuře se stává středně pražená káva, zejména 100% arabika, která nabízí mnoho variací chutí od jemných oříškových, přes výraznější čokoládové kávy až po výrazné silné kávy s vyšší aciditou.

 

Kávy založené na espressu

K přípravě správného espressa slouží kávovar. Ať už profesionální, který mají zpravidla v kavárnách, či domácí, na kterém si můžete připravit espresso či další kávy založené právě na espressu v pohodlí domova.

Výrazně tmavě pažené kávy, zejména směsi s robustou boudou chuťově plnější, s výraznou hořkostí a tmavou cremou.

Zvolíte-li 100% arabiku středně praženou, nabízí se Vám velká škála chutí od jemných oříškových, přes výraznější čokoládové kávy až po výrazné silné kávy s vyšší aciditou

 

Pro přípravu správného espressa je potřebné dodržet 5 základních parametrů:

  1. Tlak 9 barů
  2. Teplota vody 90°C
  3. Gramáž kávy 9g – 12g (u světleji pražených káv 10 – 12g, u tmavších 9g)
  4. Objem v šálku 30 ml
  5. Čas za který nateče požadovaný objem 20 – 30 vteřin

 

Pokud Vám káva nateče příliš rychle (tedy pod 2O vteřin), je potřeba jemnější mletí.

Pokud Vám káva nateče příliš pomalu (tedy nad 30 vteřin), je potřeba hrubší mletí.

Správné nastavení hrubosti kávy je základní úlohou každého baristy.

 

Návod na přípravu espressa v pákovém kávovaru:

  1. Vyjmeme páku z kávovaru, vysypeme předešlou dávku a páku vyčistíme.
  2. Nasypeme požadované množství kávy (ideálně přesně naváženou gramáž).
  3. Kávu v páce silou stlačíme k tomu určeným temprem.
  4. Rukou očistíme okraj páky od jemné kávy.
  5. Z kávovaru, kam budeme vkládat páku odpustíme trochu horké vody aby se prohřál.
  6. Vložíme páku do hlavy kávovaru a spustíme daný program.

 

Návod na šlehání mléčné pěny:

  1. Do vhodně zvolené konvičky nalijeme vychlazené 3,5% mléko.
  2. Mléko naléváme vždy do poloviny konvičky
  3. (pokud nalijeme mléka málo nebo moc, nenašleháme ho správně)
  4. Vždy nejprve odstříkneme z trysky (zbavíme se tak usazené vody)
  5. Trysku ponoříme cca 1 cm pod hladinu mléka v konvicče a pustíme páru.
  6. Snažíme se docílit víru v konvičce a jemně konvičku táhneme dolů tak, aby jen jenmě šuměla.
  7. Ve chvíli, kdy je knvička horká tak, že na ní neudržíme ruku páru vypneme.
  8. Jednou či dvakrát konvičkou bouchneme abychom sklepli bublinky.
  9. Poté mléčnou pěnu prokroužíme.
  10. Ihned naléváme.

 

 

 

Alternativní přípravy kávy

 

Kouzlo alternativních příprav spočívá v její rozmanitosti a hravosti. Celkově je vhodné na alternativní přípravy používat jednodurhové kávy 100% arabiky s výraznějším tělem, ve středně praženém stupni. Chutě a vůně se pak krásně rozvinou.

 

French press

Počátky french pressu sahají až do 1. poloviny 19. století a již samotný název nám napovídá, že tento přístroj pochází z Francie, kde je dodnes hojně využíván. Jedná se o skleněný válec  s nerezovým sítkem, jehož stlačením oddělíte tekutinu od lógru. 

Příprava ve frenč pressu je velmi jednoduchá a zvládne ji snadno každý.

Návod na přípravu:

  1. Válec nejprve zalijeme horkou vodou, abychom sklo nahřáli.
  2. Vodu vylijeme a do prázdného válce nasypeme velmi hrubě namletou kávu.
  3. Na 1l dáme 60g kávy.
  4. Kávu poté zalijeme horkou vodou o teplotě cca 90 °C.
  5. Necháme 3-5 minut louhovat
  6. Poté zamícháme, nejlépe speciálním bambusovým míchátkem.
  7. Na skleněný válec nasadíme píst se sítkem a pomalu a lehce stlačujeme.
  8. Ihned poté kávu přelijeme do jiné nádoby, aby nedocházelo k dalšímu louhování.

 

Tip.: Uvažujete-li o zakoupení tohoto přístroje, pořiďte si kvalitnější provedení. U levných french pressů je riziko prasknutí nekvalitního skla či deformace nekvalitního sítka.

 

Moca konvice

Moca konvice byla vynalezena ve slunné Itálii ve 30. let minulého století a funguje na principu tlaku vodní páry. Příprava v moca kávovaru je zábavná a rovněž velmi snadná.

Před prvním použitím doporučujeme vypláchnout všechny části horkou vodou.

První připravenou kávu z nového kávovaru doporučujeme vylít, teprve až druhá bude mít příjemnou kávovou chuť.

Moca konvici umývejte zevnitř pouze horkou vodou, ne jarem! Uchová si tak lepší kávové aroma.

Návod na přípravu:

  1. Do spodní části konvičky nalijeme vodu, pouze po bezpečnostní ventil, ne výše.
  2. Nasadíme sítko a naplníme ho po okraj kávou, středně hrubě namletou.
  3. Našroubujeme horní část konvičky a dáme na vařič odpovídající velikosti.
  4. Po pár minutách se začne vařit voda, která začne stoupat a v horní části začne vytékat káva.
  5. Káva je hotová ve chvíli, kdys se naplní konvice po okraj horní okraj.
  6. Podáváme přímo nalitím z konvice do šálků.

  

Tip.:

Kávu v sítku nijak nestlačujte, stačí pouze zarovnat po vrch sítka.

Neodcházejte během přípravy od přístroje.

Zde je pouze na Vás, jakému materiálu či značce dáte přednost. Hlavní roli zde hraje zpracování a to jak se Vám s kávovarem bude pracovat.

Neduhem moca konvic bývá gumové těsnění, které je potřeba po čase vyměnit za nové.

 

 

 

Dripper

Tato příprava kávy se k nám dostala až z daleké Asie a je založena na protečení kávy přes papírový filtr, vložený do keramického či plastového trychtýře.

Chcete-li si připravit opravdu vynikající kávu z tohoto „překapavače“, je dobré dodržet určité postupy.

Návod na přípravu:

  • Dripper umístíme na šálek či konvičku, do které chceme kávu připravit
  • Vložíme papírový filtr odpovídající velikosti
  • Filtr prolijeme horkou vodu, abychom ho zbavili papírové pachuti a nahřáli na správnou teplotu
  • Do filtru nasypeme na hrubo namletou kávu,60g/l vody
  • Do středu nalijeme malé množství vody o teplotě 92 - 94°C a necháme kávu „kvést“ 30 – 45 s.
  • Postupně nalijeme zbytek vody.
  • Vodu nalíváme od středu ke krajům krouživým pohybem, ideálně zalíváme k tomu určenou speciální konvičkou na vodu.
  • Nalívání by mělo trvat cca 3 minuty.
  • Poté sejmeme drpier za šálku či konvičky a můžeme kávu konzumovat.

Tip.: Víte, že existuje i mistrovství v přípravě kávy tímto způsobem? Pokud chcete být jako profesionál, můžete navštívit workshop v přípravě filtrované kávy.

 

 

 

 

Aero press

Aero press je poměrně novinkou v přípravě kávy, stává se však stále více populární nejen díky jeho líbivému designu, ale i různorodosti přípravy.

Základním principem je vyvinutí tlaku na píst, kdy po celou dobu extrakce je káva v kontaktu s vodou. Takto připravená káva má příjemnou vyrovnanou chuť.

Návod na přípravu:

  1. Z válce Aero Pressu nejprve vyndáme píst a vyšroubujeme spodní víčko.
  2. Do víčka nasadíme filtr a zašroubujeme.
  3. Nasadíme píst a válec na sebe tak, abychom do vrchní části nasypaly kávu a nalili vodu.
  4. Do přístroje nasypeme tolik odměrek jemně mleté kávy, kolik budeme připravovat šálků.
  5. Do válce pomalu nalijeme horkou vodu a to k číslu, které označuje počet šálků.
  6. Teplota vody by měla být 80°C pro tmavě pražené kávy, 85°C pro středně pražené kávy.
  7. Poté promícháme přiloženým míchátkem cca 10 vteřin.
  8. Nasadíme papírový filtr a překlopíme na hrnek či konvičku.
  9. Pomalu stlačujeme dolů cca po půl centimetru a vytvořený tlak udržujeme asi 25 vteřin.
  10. Nedotlačujeme až úplně ke kávě, ale cca 1cm před ní.
  11. Sundáme aero press a káva je hotova.

 

 

 

 

Chemex

Velmi zajímavou přípravou kávy je i přístroj zvaný chemex vynalezený roku 1941 lékařem jménem Peter Schlumbohma.

Jedná se o skleněnou konstrukci ve tvaru přesýpacích hodin s dřevěným středem pro uchopení. Káva se zde louhuje přes vložený papírový filtr.

Návod na přípravu:

  1. Papírový filtr poskládáme tak, aby silnější stěnou přiléhal ke straně s hubičkou.
  2. Prolijeme horkou vodou, abychom ho nahřáli a odstranili papírovou pachuť.
  3. Vodu vylijeme.
  4. Nasypeme na hrubo namletou kávu, 60g na 600 ml.
  5. Kávu zalijeme nejprve malým množstvím vody, cca 30 ml a počkáme 30 vteřin.
  6. Poté pomal doléváme krouživými pohyby od středu.
  7. Po protečení kávy vyjmeme papírový filtr a můžeme nalévat kávu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.