Příprava kávy

Příprava kávy

 V současné době existuje mnoho různých druhů přípravy kávy. Pevným základem v kávové kultuře je klasické espresso (30 ml) silný extrakt, který je základem pro mnoho dalších káv – americano, cappuccino, cafe latte aj.

 Velké oblibě se však v poslední době těší i tzv. alternativní přípravy kávy.

 Ať už zvolíte jakoukoli přípravu kávy, pamatujte, že hlavním základem je mít kávu čerstvě praženou (minimálně 5. den až 1 měsíc od pražení) a v ideálním případě i čerstvě mletou dle dané přípravy.

 Důležitým parametrem chuti kávy je i stupeň pražení.

 Všeobecně platí, čím světlejší pražení tím acidnější chutě kávy a naopak. Čím tmavší, tím má káva hořké až spálené tóny.

 Trendem v dnešní kávové kultuře se stává středně pražená káva, zejména 100% arabika, která nabízí mnoho variací chutí od jemných oříškových, přes výraznější čokoládové kávy až po výrazné silné kávy s vyšší aciditou.

 

Kávy založené na espressu

K přípravě správného espressa slouží kávovar. Ať už profesionální, který mají zpravidla v kavárnách, či domácí, na kterém si můžete připravit espresso či další kávy založené právě na espressu v pohodlí domova.

Výrazně tmavě pažené kávy, zejména směsi s robustou boudou chuťově plnější, s výraznou hořkostí a tmavou cremou.

Zvolíte-li 100% arabiku středně praženou, nabízí se Vám velká škála chutí od jemných oříškových, přes výraznější čokoládové kávy až po výrazné silné kávy s vyšší aciditou

 

Alternativní přípravy kávy

Kouzlo alternativních příprav spočívá v její rozmanitosti a hravosti. Celkově je vhodné na alternativní přípravy používat jednodurhové kávy 100% arabiky s výraznějším tělem, ve středně praženém stupni. Chutě a vůně se pak krásně rozvinou.

 

Záznamy nebyly nalezeny...

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.