Pražírna

Pražírna kávy je místo, kde dochází ke kouzelnému okamžiku, kdy se ze zelených zrn stávají hnědá, upražená, aromatická zrnka tak, jak je známe.

úvodní obrázek 1

 

PROCES PRAŽENÍ

Pražení je vědou a uměním zároveň. K získání příjemných, charakteristických vlastností, které kávové zrno má, je zapotřebí upražení zelených zrn. Ty pečlivě vybíráme přímo ve skladech a pražení je pak věnována speciální péče. Každý druh kávy má svou ideální křivku pražení, díky níž je zajištěna jedinečná chuť kávy.

Během pražení při vysoké teplotě (až 288 stupňů), vzniká celá řada chemických reakcí. Přítomné škroby se mění na jednoduché sacharidy, které částečně karamelizují. Některé kyseliny se vytvářejí některé naopak zanikají. Základní buňkový skelet se roztaví a zrna začnou pukat, tento zvuk připomíná pukání kukuřice. Tehdy se začíná měnit zrnům barva, začínají se vytvářet melanoidy, a zároveň probíhá rozklad proteinů na peptidy a vznikají různé fenolové látky. V tomto stádiu začnou pronikat delikátní oleje na povrch zrn, jedná se o tvorbu asi 700 prchavých látek,které jsou nosiči chuti a vůní kávy, jsou ve vodě rozpustné, a proto poskytují šálku charakteristický prožitek. Zbytková vlhkost a oxid uhličitý se odpaří.

Jakmile je zrno upraženo musí se rychle ochladit. Pražící proces ještě není ukončený, pokračuje vlivem vysoké teploty i v chladícím bubnu. Rychlé zchlazení má velký význam, pro zachování vůně a kvality.

úvodní obrázek 2

 

SKLADOVÁNÍ

Upraženou kávu skladujeme po dobu 3 až 5 dní v nádobách bez přístupu světla a kyslíku, kde mohou pracovat. Čerstvě upražená kávová zrna nemají nikdy jemné kávové aroma, až po třech až pěti dnech se vůně vyrovná a ustálí.

 

BALENÍ

Takovou kávu poté zabalíme do nepropustné folie a expedujeme na trh. Kávu poté distribuujeme do našich prodejen, do firem i běžným spotřebitelům na základě objednávek na našem e-shopu.

 

Záznamy nebyly nalezeny...