Espresso

Kávy založené na espressu

KÁVY VHODNÉ NA TUTO PŘÍPRAVU:

Všechny, vždy podle toho, jaké chutě máte rádi (viz. charakteristika káv).

 K přípravě správného espressa slouží kávovar. Ať už profesionální, který mají zpravidla v kavárnách, či domácí, na kterém si můžete připravit espresso či další kávy založené právě na espressu v pohodlí domova.

 Výrazně tmavě pažené kávy, zejména směsi s robustou boudou chuťově plnější, s výraznou hořkostí a tmavou cremou.

 Zvolíte-li 100% arabiku středně praženou, nabízí se Vám velká škála chutí od jemných oříškových, přes výraznější čokoládové kávy až po výrazné silné kávy s vyšší aciditou

 Pro přípravu správného espressa je potřebné dodržet 5 základních parametrů:

  1. Tlak 9 barů
  2. Teplota vody 90°C
  3. Gramáž kávy 9g – 12g (u světleji pražených káv 10 – 12g, u tmavších 9g)
  4. Objem v šálku 30 ml
  5. Čas za který nateče požadovaný objem 20 – 30 vteřin

 

Pokud Vám káva nateče příliš rychle (tedy pod 2O vteřin), je potřeba jemnější mletí.

Pokud Vám káva nateče příliš pomalu (tedy nad 30 vteřin), je potřeba hrubší mletí.

Správné nastavení hrubosti kávy je základní úlohou každého baristy.

 

Návod na přípravu espressa v pákovém kávovaru:

  1. Vyjmeme páku z kávovaru, vysypeme předešlou dávku a páku vyčistíme.
  2. Nasypeme požadované množství kávy (ideálně přesně naváženou gramáž).
  3. Kávu v páce silou stlačíme k tomu určeným temprem.
  4. Rukou očistíme okraj páky od jemné kávy.
  5. Z kávovaru, kam budeme vkládat páku odpustíme trochu horké vody aby se prohřál.
  6. Vložíme páku do hlavy kávovaru a spustíme daný program.

  

Návod na šlehání mléčné pěny:

  1. Do vhodně zvolené konvičky nalijeme vychlazené 3,5% mléko.
  2. Mléko naléváme vždy do poloviny konvičky
  3. (pokud nalijeme mléka málo nebo moc, nenašleháme ho správně)
  4. Vždy nejprve odstříkneme z trysky (zbavíme se tak usazené vody)
  5. Trysku ponoříme cca 1 cm pod hladinu mléka v konvicče a pustíme páru.
  6. Snažíme se docílit víru v konvičce a jemně konvičku táhneme dolů tak, aby jen jenmě šuměla.
  7. Ve chvíli, kdy je knvička horká tak, že na ní neudržíme ruku páru vypneme.
  8. Jednou či dvakrát konvičkou bouchneme abychom sklepli bublinky.
  9. Poté mléčnou pěnu prokroužíme.
  10. Ihned naléváme.
 

Záznamy nebyly nalezeny...

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.